Μαθαίνοντας από το Παρελθόν

Ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο της ζωή μας είναι το παρελθόν μας. Όμως για μας να δίνει το παρελθόν μας τα σωστά στοιχεία για το μέλλον μας πρέπει να το διαχειριζόμαστε σωστά.
Παρακάτω θα βρείτε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από το best seller του Dr. Anthony Robert “Τα μυστικά της απόλυτης αυτοπεποίθησης” (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα).

past-sayings-019

Το να μαθαίνετε από συμπεριφορές του παρελθόντος είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη απόλυτης αυτοπεποίθησης. Αλλά με το να αισθάνεστε ενοχές για κάτι που κάνατε, δεν μαθαίνεται από το παρελθόν. Μαθαίνω από το παρελθόν σημαίνει, αναγνωρίζω τα λάθη μου και κατά το δυνατόν και σύμφωνα με την συνειδησιακή μου αντίληψη, να μην τα επαναλάβω.

Το να αυτοτιμωρείστε νοητικά για κάτι που κάνατε ή να σπαταλάτε πολύτιμο χρόνο  νοιώθοντας ενοχές, ντροπή ή ότι είστε ανάξιοι, δεν αποτελούν μέρος του συγκεκριμένου μαθήματος. Το μόνο που κάνουν αυτά τα αρνητικά συναισθήματα είναι να σας αποτρέπουν να αλλάξετε την παρούσα εμπειρία την ζωή σας, επειδή εστιάζετε το μεγαλύτερο μέρος της προσοχή σας, στο παρελθόν.

Κανείς δε μπορεί να ζει στο παρελθόν και να λειτουργεί δημιουργικά στο παρόν. Το μυαλό σας δε μπορεί να ανταπεξέλθει σε δυο πραγματικότητες ταυτόχρονα. Η ζωή σας αντανακλά αυτό που απασχολεί το σημαντικότερο μέρος της προσοχή σας. Αν αφιερώνετε το μέρος αυτό στο τι θα έπρεπε να είχατε πει ή κάνει, το παρόν σας θα είναι γεμάτο απογοήτευση, άγχος και σύγχυση. Το τίμημα αυτό παραείναι υψηλό για το πληρώσετε. Είναι πολύ καλύτερο να συγχωρέσετε τον εαυτό σας και να προχωρήσετε με θετική διάθεση προς το μέλλον.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s