K όπως Κίνητρο. Πως Θα Το Ενισχύσετε;

quotes-for-motivation-at-work

 Το κίνητρο είναι περίεργο πράγμα. Κάποιο το έχουν έμφυτο και φαίνεται να έχουν πάντα ενέργεια, και να ψάχνουν νέους τρόπους για να υπερτερούν σε ότι κάνουν, να βελτιώσουν τον εαυτό τους, να ξεπεράσουν τις δυσκολίες της ζωής και να προχωρήσουν πέρα από αυτές. Άλλοι κάνουν απλά ότι είναι αναγκαίο και αποφεύγουν την έξτρα προσπάθεια.

Τελικά, δεν είναι περίεργο ότι οι πρώτοι έχουν νέες επιτυχίες ενώ οι τελευταίοι μένουν πίσω. Και δεν είναι περίεργο ότι το κίνητρο είναι καταλυτικό για να πετύχεις τα πάντα. Οπότε, αν δεν το έχετε έμφυτο, πώς θα το ενισχύσετε; Να μερικές συμβουλές.

  1. Καταλάβετε ότι δεν έρχεται κανείς

Πολλοί άνθρωποι περνούν τη ζωή τους περιμένοντας να σωθούν από κάτι ή κάποιον. Περιμένουν να συμβεί κάτι που ως εκ θαύματος θα διορθώσει ότι είναι λάθος στη ζωή τους. Φυσικά, οι περισσότεροι δεν το κάνουν συνειδητά. Λογικά καταλαβαίνουμε ότι αυτή η ιδέα είναι γελοία. Αυτό, ωστόσο, δεν μας αποτρέπει από το να επαναλαμβάνουμε την ίδια ρουτίνα καθημερινά, χρόνο με το χρόνο, πιστεύοντας ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν από μόνα τους. Με κάποιο τρόπο. Το πρώτο βήμα δημιουργίας κινήτρου είναι να κατανοήσετε ότι είναι δική σας ευθύνη. Είναι είτε αυτο-κίνητρο ή τίποτα. Είτε τραβάτε τον εαυτό σας προς τα πάνω, ή δεν το κάνει κανείς.

  1. Θέστε ρεαλιστικούς στόχους

Οι άνθρωποι χωρίς ισχυρή εσωτερική τάση προς το αυτο-κίνητρο συχνά αποθαρρύνονται από τις καθυστερήσεις. Το ασθενές κίνητρο από μόνο του ίσως απορρέει από το γεγονός ότι συχνά αποτυγχάνουν ή από την έλλειψη αναγνώρισης στο παρελθόν, και υποσυνείδητα φοβούνται υπερβολικά να αποτύχουν ξανά όταν δοκιμάζουν κάτι νέο. Για γίνει η νίκη (έστω μικρή) μια πραγματική και διακριτή πιθανότητα ξανά, πρέπει να ξεκινήσετε θέτοντας χαμηλούς στόχους που μπορούν να επιτευχθούν μέσα σε ένα λογικό χρονικό πλαίσιο, ώστε να συνηθίσετε στην αίσθηση επιτυχίας και αξίας που συνοδεύουν αυτή τη διαδικασία.

  1. Καθιερώστε Ανταμοιβές

Λογικά καταλαβαίνετε ότι, για παράδειγμα, η σκληρή δουλεία μερικών χρόνων θα σας αποφέρει μια αύξηση, αλλά οι ανθρώπινοι εγκέφαλοι δεν είναι φτιαγμένοι για να εκτιμούν τα μακροπρόθεσμα οφέλη. Μιας και όλοι λειτουργούμε με συνήθειες, πρέπει να τους επαναπρογραμματίσουμε, αντιστοιχίζοντας τη σκληρή δουλειά με ευχάριστες ανταμοιβές βραχυπρόθεσμα. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να χωρίσετε τη δουλειά σε μικρότερα κομμάτια και να ανταμείψετε τον εαυτό σας με κάτι μετά την ολοκλήρωση καθενός από αυτά, με οποιοδήποτε μικρό τρόπο αρμόζει. Μπορεί να ακούγεται χαζό, αλλά έτσι λειτουργεί η ανθρώπινη φύση. Δεν μπορείτε να τα καταφέρετε μόνο με τη λογική, πρέπει να ανταμείψετε τις συνήθειες που ήδη έχετε.

  1. Κάντε μια Δέσμευση

Αν θέλετε να κάνετε κάτι, αναφέρετε τη δέσμευση σε κάποιον. Συχνά φοβόμαστε να μιλήσουμε στους άλλους για τις φιλοδοξίες, τα σχέδια ή τις προθέσεις μας, υποτίθεται για να μην τις γρουσουζέψουμε. Στην πραγματικότητα, απλά φοβόμαστε ότι θα φανούμε ανόητοι, ή αδύναμοι, ή ανεύθυνοι σε περίπτωση που δεν μπορούμε να επιτύχουμε ότι σχεδιάσαμε. Οπότε χρησιμοποιήστε αυτό το φόβο ενάντια στην αίσθηση αδράνειας. Αν σκοπεύετε να κάνετε κάτι, πείτε το σε όσους περισσότερους μπορείτε. Με αυτό τον τρόπο θα είναι πιο δύσκολο τα κάνετε πίσω σε σχέση με το αν το γνωρίζατε μόνο εσείς. Δημιουργεί κοινωνική πίεση που θα σας κρατήσει στην επιφάνεια. Οι φίλοι θα σας ρωτήσουν πως πάει εκείνο το πράγμα για το οποίο μιλούσατε, και θα πρέπει να τους πείτε κάτι, οτιδήποτε.

Το κίνητρο είναι όντως ένα περίεργο πράγμα. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι το χρειαζόμαστε, αλλά πολλοί λίγοι πραγματικά καταφέρνουν να το δημιουργήσουν μέσα τους από μόνοι τους. Ελπίζουμε ότι αυτές οι συμβουλές θα σας βοηθήσουν να γίνεται ένας τέτοιος άνθρωπος.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s