15 Πράγματα Που Πρέπει Να Πετάξετε Για Καλύτερη Υγεία

logo_happy_health

 

Όταν σκεφτόμαστε να γίνουμε πιο υγιείς, συχνά σκεφτόμαστε να πάμε γυμναστήριο και να κάνουμε μια πιο ισορροπημένη διατροφή. Αυτά τα πράγματα είναι πολύ σημαντικά, αλλά το να γίνετε υγιείς σημαίνει επίσης ότι πρέπει να πετάξετε ό,τι είναι επιβλαβές ή σας κρατά πίσω.

Κάθε μέρα συναντάτε επιβλαβή αντικείμενα στο σπίτι. Να 15 πράγματα που πρέπει να πετάξετε σήμερα για καλύτερη υγεία.

 1. Παλιά αθλητικά παπούτσια

Τα αθλητικά παπούτσια δέχονται σοβαρή ζημιά κάθε φορά που γυμνάζεστε φορώντας τα, οπότε βεβαιωθείτε ότι αλλάζετε ζευγάρι κάθε τρεις ως έξι μήνες. Καθώς φθείρονται δεν προστατεύουν από κραδασμούς, οπότε τα πόδια και οι μυς σας δέχονται την περισσότερη δύναμη, κάτι που σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να τραυματιστείτε μελλοντικά.

 1. Το σφουγγαράκι της κουζίνας

Έρευνες έδειξαν ότι το σφουγγάρι της κουζίνας είναι ένα από τα πιο βρώμικα πράγματα στο μέσο νοικοκυριό, αλλά η αλλαγή σε πανί πλυσίματος θα μειώσει τα μικρόβια. Τα σφουγγάρια ρουφάνε μέσα τους τα μικρόβια, και καθώς μένουν σε θερμοκρασία δωματίου τα βακτήρια μέσα τους ευημερούν. Τα πανιά πλυσίματος έχουν πολύ λιγότερα μικρόβια, και το πλύσιμο στο πλυντήριο κάθε βδομάδα βοηθά να σκοτωθούν τα βακτήρια.

 1. Πλαστικές επιφάνειες κοπής

Τα βακτήρια μπορούν να αναπτυχθούν στις σχισμές των πλαστικών επιφανειών κοπής, και είναι πολύ δύσκολο να καθαριστούν αν βρεθούν εκεί. Τα ξύλα κοπής είναι μια εξαιρετική εναλλακτική, καθώς το αντιμικροβιακό ξύλο σκοτώνει τα βακτήρια.

 1. Αντιβακτηριακό σαπούνι

Σύμφωνα με μια έρευνα του FDA, τα αντιβακτηριακά σαπούνια δεν είναι πιο αποτελεσματικά από τα κοινά σαπούνια, και μπορεί να είναι επικίνδυνα. Το ενεργό συστατικό των αντιβακτηριακών σαπουνιών μπορεί να αλλάξει τις ορμόνες των ζώων, και υπάρχουν αυξημένες υποψίες ότι το αντιβακτηριακό σαπούνι σχετίζεται με την αντοχή στα αντιβιοτικά.

 1. Πλαστικά δοχεία

Τα παλιά πλαστικά δοχεία από διάφανο, σκληρό πλαστικό με στάμπα “7” ή “PC” μπορεί να είναι επικίνδυνα για την υγεία σας. Περιέχουν ΒΡΑ, ένα βλαβερό συνθετικό που μπορεί να διαρρεύσει στο φαγητό που αποθηκεύετε στο πλαστικό δοχείο.

 1. Αναψυκτικά διαίτης

Μια έρευνα του Nature διαπίστωσε ότι τα γλυκαντικά ζαχαρίνη και σουκραλόζη των αναψυκτικών διαίτης μπορούν να βλάψουν τα βακτήρια του εντέρου, κάτι το οποίο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας, όπως δυσανεξία στη γλυκόζη.

 1. Αρωματικά χώρου (στερεά, ηλεκτρικά ή σπρέι)

Παρόλο που κάποιες εταιρίες έχουν δεσμευτεί να αφαιρέσουν τις φθαλικές ενώνεις, τα περισσότερα αρωματικά χώρου ακόμη τις περιέχουν. Οι φθαλικές ενώσεις έχουν επιζήμιες επιπτώσεις στη συνολική ανάπτυξη και το αναπαραγωγικό σύστημα.

 1. Παλιά φίλτρα αέρος

Τα φίλτρα αέρος συγκεντρώνουν περίπου 20 κιλά σκόνης, τα οποία μετά ανακυκλώνουν σε όλο το σπίτι. Αυτό μπορεί να επιδεινώσει αλλεργίες και άσθμα, και μερικά πολύ παλιά φίλτρα αέρος αναπτύσσουν μούχλα. Αλλάξτε τα φίλτρα αέρος με ένα ιονιστή για να είστε σίγουροι ότι μπορείτε να αναπνεύσετε στο σπίτι.

 1. Φθαρμένη οδοντόβουρτσα

Οι παλιές, φθαρμένες οδοντόβουρτσες συγκεντρώνουν βακτήρια και είναι λιγότερο αποτελεσματικές στην καταπολέμηση της φθοράς των δοντιών. Αντικαταστήστε την οδοντόβουρτσα κάθε τρεις μήνες για να διατηρήσετε ένα υγιές στόμα.

 1. Υπολείμματα φαγητού

Έχετε υπολείμματα φαγητού στο ψυγείο για πάνω από τρεις ημέρες; Αν ναι, είναι ώρα να τα φάτε, να τα καταψύξετε ή να τα πετάξετε. Η λιστέρια αναπτύσσεται σε φαγητό στη θερμοκρασία του ψυγείου, και συνδέεται με τη μηνιγγίτιδα και τις αποβολές.

 1. Παλιά mascara

Το υγρό make-up μπορεί να περιέχει μικρόβια, και κάθε φορά που το βουρτσάκι της mascara αγγίζει το πρόσωπό σας, προστίθενται νέα βακτήρια στο μείγμα. Πετάξτε το σωληνάριο μετά από 3 ως 4 μήνες χρήσης για να προστατέψετε τα μάτια σας από μολύνσεις.

 1. Παλιό lip balm ή lip gloss

Ένα σωληνάριο με υγρό lip balm γεμίζει βακτήρια από το στόμα σας, και αν το στόμα σας έχει αμυχή ή πληγή μπορεί να πάθετε μόλυνση. Προσπαθήστε να αντικαταστήσετε το lip balm ή το lip gloss κάθε 6 μήνες μετά το άνοιγμά τους.

 1. Βρώμικη θήκη φακών επαφής

Δεν έχει σημασία το πόσο καθαροί είναι οι φακοί επαφής σας αν η θήκη στην οποία τους βάζετε είναι βρώμικη. Με την πάροδο του χρόνου σχηματίζεται ένα βιοφίλμ στην επιφάνεια του φακού, το οποίο ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων. Οι περισσότεροι οπτικοί συνιστούν αλλαγή της θήκης κάθε 3 μήνες.

 1. Ρούχα που δεν θα ξαναφορέσετε

Φοράτε όλα τα ρούχα της ντουλάπας σας; Πολλοί άνθρωποι κρατάνε ρούχα τα οποία είναι είτε πολύ μικρά είτε πολύ μεγάλα, για την περίπτωση που το βάρος τους θα αλλάξει και θα τους κάνουν τα παλιά ρούχα. Ρεαλιστικά, δεν θα χρησιμοποιήσετε αυτά τα ρούχα, και το να τα βλέπετε μπορεί να βλάψει την αυτοπεποίθησή σας. Κρατήστε μόνο τα ρούχα που μπορείτε να φορέσετε.

 1. Το smartphone, το τάμπλετ ή το λάπτοπ

Δε χρειάζεται να απαλλαγείτε από την τεχνολογία, αλλά πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι η υπερβολική χρήση όλων αυτών των συσκευών συνδέεται με το άγχος και την κατάθλιψη. Προσέξτε την ψυχική σας υγεία αποφεύγοντας τη χρήση τους για μερικές ώρες κάθε μέρα.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s