5 Κακές Δικαιολογίες Για Τους Λόγους Για τους Οποίους Οι Άνθρωποι Παρατάνε Τα Όνειρά Τους

dreams-fresh-new-hd-wallpaper1

Όλοι έχουν όνειρα και φιλοδοξίες, αλλά παρόλα αυτά οι περισσότεροι από μας δεν θα τα επιτύχουμε ποτέ. Ίσως είναι λόγω του φόβου για την αποτυχία, λόγω πρωτοφανών περιστάσεων, ή λόγω θανάτου. Κι αυτοί που πραγματοποιούν τα όνειρά τους; Τα περισσότερα παραμένουν ανολοκλήρωτα, περιφερόμενα άσκοπα και μπερδεμένα. Γιατί;

Επειδή τα όνειρα υποτίθεται ότι παραμένουν όνειρα, υποτίθεται ότι είναι άφταστα. Γι’ αυτό είναι όνειρα, σωστά;

Λάθος.

Αυτές είναι 5 απαίσιες δικαιολογίες για την παραίτηση από τα όνειρα.

  1. Νομίζετε ότι δεν είστε αρκετά καλοί

Ναι, όλοι έχουν μια μικρή φωνή στο κεφάλι που φωνάζει ότι είναι οικτροί, μια αποτυχία, και άχρηστοι. Μερικές φορές, πιστεύετε ότι δημιουργήσατε το καλύτερο πράγμα στη Γη, και την επόμενη μέρα αναρωτιέστε πώς καταφέρατε να φτιάξετε κάτι τόσο απαράδεκτο.

Λοιπόν, η επιστήμη μας έχει πει πολλά πράγματα γι’ αυτή τη φωνή. Αρχικά χρησιμοποιούταν ως μέσο παρηγοριάς και ασφάλειας. Ναι, το ξέρω, αυτή η φωνή που σας λέει άσχημο και άχρηστο είχε σκοπό να βοηθήσει, όχι να βλάψει. Και δεν μπορείτε να τη δέσετε, να της βάλετε ταινία στο στόμα, και να την πετάξετε μια γωνία. Αλλά ας το δεχτούμε, αυτή η φωνή είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που έχουμε. Μας επαναλαμβάνει ότι δεν είναι καλό, και αυτό είμαστε εμείς.

Ξέρουμε τα όριά μας, και τα ξέρει και το μυαλό μας. Οπότε, την επόμενη φορά που θα ακούσετε το μικρό μυαλουδάκι σας να λέει ότι το κομψοτέχνημα/το λογοτέχνημα/η υποκριτική/οι αθλητικές επιδόσεις σας είναι κακές, σκεφτείτε το ως ένα τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλός σας λέει: Μπορώ και καλύτερα, το ξέρω ότι μπορώ. Μπορώ να πετύχω τα όνειρά μου.

  1. Λέτε ότι “δεν έχετε αρκετό χρόνο”

Θα το πω μόνο μια φορά: Πρέπει να δουλεύουμε πάνω στα όνειρα. Κι αν δεν έχετε αρκετό χρόνο για κάτι για το οποίο παθιάζεστε, τότε ποτέ δεν είχατε πραγματικό πάθος γι’ αυτό.

Οι επιτυχημένοι άνθρωποι βρίσκουν χρόνο, κι αν είστε ένας από αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται συνεχώς στο Facebook, το Instagram, ή το Tumblr, πιάστε ένα χρονόμετρο και μετρήστε τα λεπτά. Όταν αποφασίσετε ότι θα καθίσετε να δείτε τηλεόραση, μετρήστε τα λεπτά. Μια πρόσφατη έρευνα του Telegraph δείχνει ότι ο μέσος άνθρωπος περνά μία ώρα και σαράντα λεπτά στα κοινωνικά δίκτυα καθημερινά, κι ακόμη λέτε ότι δεν έχετε χρόνο;

Αν πραγματικά δεν έχετε χρόνο, καθόλου χρόνο για να κάνετε αυτό που αγαπάτε, σταματήστε ό,τι δεν σας αρέσει και κάντε αυτό που αγαπάτε. Ναι, μπορεί να βγάζετε λιγότερα χρήματα, να μην μπορείτε να πάτε γυμναστήριο, ίσως να μην μπορείτε να κάνετε κάποια πράγματα που σας αρέσουν, αλλά θα μπορείτε να κάνετε τα πράγματα που αγαπάτε, και να κυνηγήσετε το όνειρό σας. Μια ζωή έχετε, οπότε τι έχετε να χάσετε κυνηγώντας το όνειρό σας; Τίποτα.

  1. Οι υπόλοιποι έχουν αντίθετη άποψη

“Τζένη, άκουσα ότι θέλεις να γίνεις συγγραφέας. Καλή τύχη. Δεν μπορείς να γράψεις, και το να γίνεις επιτυχημένος συγγραφές είναι πολύ δύσκολο, οπότε έλα στο πάρτι καλύτερα.”

Όλοι ξέρουν κάποιον που δεν θα σταματήσει να προσπαθεί να υποβαθμίσει τα όνειρα, τις φιλοδοξίες. Αυτοί οι άνθρωποι πιστεύουν ότι στη ζωή, πρέπει να είσαι ρεαλιστής. Το να είσαι καλλιτέχνης δεν σου πληρώνει τους λογαριασμούς, ούτε το να είσαι συγγραφέας. Αυτό που πληρώνει λογαριασμούς είναι το να δουλεύεις 9 με 5 σε μια δουλειά που μισείς, και γιατί; Για ένα αυτοκίνητο, ένα ωραίο σπίτι, μια ωραία δουλειά, για την κοινωνική θέση; Αλλά τι γίνεται με εκείνο το όνειρο; Για το όνειρο να γίνεις συγγραφέας, να εκδώσεις τη δουλειά σου;

Ξέρετε, θα σας πω κάτι, κάτι που είναι γεγονός. Αν δουλεύατε σε μια δουλεία 9 με 5 και πεθαίνατε αύριο, τι θα γινόταν; Κάποιος θα έπαιρνε τη θέση σας, οι άνθρωποι θα θρηνούσαν, και αυτό είναι όλο. Η ζωή σας είναι μια στιγμή στην ύπαρξη της γης. Ξεχασμένη. Ωστόσο, αν βγείτε στον κόσμο και προσπαθήσετε να πραγματοποιήσετε το όνειρό σας, θα είστε πιο επιτυχημένοι από κάποιον που εργαζόταν χιλιάδες χρόνια σε μια δουλειά που μισούσε. Είτε είναι να είστε χορευτής, είτε αθλητής, είτε συγγραφέας, έχετε αυτή τη μία ευκαιρία να μείνετε αξέχαστοι. Την ευκαιρία να γραφτεί το όνομά σας σε ένα σπουδαίο έργο, ένα βιβλίο με ρεκόρ, σε ένα εξαιρετικό θεατρικό. Δεν έχετε τίποτα να χάσετε και τα πάντα να κερδίσετε. Οπότε κυνηγήστε το. Όπως είπε ο Alan Watts: Τι θα κάνατε, αν τα χρήματα δεν ήταν υπαρκτό;

Κάντε το.

  1. Λέτε “δεν είμαι ακόμη έτοιμος”

Χρειάζεται πολύ κουράγιο για να κυνηγήσετε το όνειρό σας. Αυτό γίνεται πιο εμφανές όταν θυσιάζετε χρόνο με την οικογένεια, τον τρόπο ζωής, τα χόμπι, τα οικονομικά, και ρισκάρετε να χάσετε τα πάντα. Δεν λέω ότι πρέπει να παραιτηθείτε από τη δουλειά, να ξεκόψετε από τα πάντα, να καταστρέψετε τις βάσεις σας. Αυτό που λέω είναι να ανακαλύψετε ξανά το πάθος, την αιώνια φλόγα που βρίσκεται μέσα σε όλους μας και να κυνηγήσετε τα όνειρά σας, επειδή έχετε μόνο μια ζωή.

Με κάθε μέρα που περνάει, είστε μεγαλύτεροι από ποτέ, και οι νεότεροι που θα υπάρξετε. Ο χρόνος φεύγει, και ακούω πολλά “δεν είμαι ακόμη έτοιμος” ή “είμαι πολύ νέος, δεν έχω αρκετή πείρα”. Αυτά είναι ανοησίες. Το λέω και θα το ξαναλέω: δεν περιμένεις τις ευκαιρίες, τις δημιουργείς. Χτίζετε τις γέφυρες, και αν υπάρχει μονοπάτι προς την επιτυχία, καλυμμένο με χαλάσματα και κατεστραμμένο, ετοιμαστείτε να το καθαρίσετε. Επειδή είστε έτοιμοι. Θα κάνετε τον εαυτό σας έτοιμο.

  1. Ψεύδεστε στον εαυτό σας

Το να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας είναι ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα στη ζωή. Στους ανθρώπους δεν αρέσει η απογοήτευση, και όταν προσπαθείτε να είστε επιτυχημένος, πάντα ακούς τις λέξεις, “κάνω ό,τι μπορώ”, “ξεθεώνομαι στη δουλειά” και “είμαι συνέχεια απασχολημένος”.

Στους ανθρώπους αρέσει να αυτοανακηρύσσονται σπουδαίοι. Αλλά είναι πάντα καλό να κατανοείτε ότι δεν είστε οι καλύτεροι. Ακόμη. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Το όνειρό μου είναι να γίνω συγγραφέας, και όταν ήμουν νεότερος, έλεγα ότι δεν διαβάζω βιβλία επειδή θεωρούσα ότι όλες οι ιστορίες είναι ανούσιες και δεν μου άρεσε ο τρόπος γραφής των άλλων συγγραφέων. Λοιπόν, έλεγα ψέματα στον εαυτό μου, και είχα πείσει τον εαυτό μου για αυτό το ψέμα. Η πραγματικότητα είναι ότι πίστευα ότι έγραφα καλύτερα και είχα το ταλέντο να είμαι ο καλύτερος. Ακόμη το πιστεύω, αλλά με πολύ ταπεινότερο τρόπο. Σταμάτησα και είπα στον εαυτό μου ότι δεν είμαι τίποτα παραπάνω από ένα σκουπίδι τώρα. Ότι για να εξελιχθώ, πρέπει να μάθω από τους καλύτερους. Πήρα πολλά βιβλία του Stephen King. Δεν μου αρέσουν πάρα πολύ τα μυθιστορήματά του. Μερικά τα λατρεύω, τα περισσότερα μου αρέσουν. Αλλά είναι ο πιο δημοφιλής και γνωστός συγγραφέας που υπάρχει. Σταμάτησα να βλέπω τον εαυτό μου ως κάποιο που μπορεί να προσφέρει στον κόσμο της λογοτεχνίας, και άρχισα να με βλέπω με την πραγματική μου μορφή: ως ένα μαθητή, που μαθαίνει μόνος του μέσω της αυτοεκπαίδευσης.

Οπότε, σταματήστε τις δικαιολογίες και βγείτε εκεί έξω να αλλάξετε τον κόσμο.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s