5 Δεξιότητες Που Μαθαίνουν Τα Παιδιά Ταξιδεύοντας Και Τους Αυξάνουν Τις Πιθανότητες Να Γίνουν Επιτυχημένα

 International-Travel-with-Children-Consent-Letter

Ένα άρθρο που έγραψα, σχετικά με τα οφέλη των συχνών ταξιδιών, με έκανε να σκέφτομαι πώς τα ταξίδια, συχνά ή μη, επηρεάζουν τα παιδιά. Έχω διαβάσει ότι οι νέες εμπειρίες βοηθούν τα παιδιά να θεμελιώσουν τη μάθηση. Υπάρχουν άρθρα που δείχνουν ότι τα ταξίδια βοηθούν τα παιδιά να μάθουν δεξιότητες σημαντικές για την επιτυχία. Είναι λογικό τα παιδιά που βιώνουν διαφορετικές κουλτούρες να μπορούν να καταλάβουν καλύτερα τους ανθρώπους. Κάνοντάς τα γίνονται λιγότερο φοβικά και πιο ανοιχτά. Τα ταξίδια δίνουν στα παιδιά μια ιδέα διαφορετικής κουλτούρας στον κόσμο και τους δίνουν ένα προβάδισμα.

Να πέντε λόγοι για τους οποίους τα παιδιά που έχουν ταξιδέψει είναι πιο πιθανό να επιτύχουν λόγω της εμπειρίας τους:

Μαθαίνουν να προσαρμόζονται και να ανοίγονται

Οι γονείς προσπαθούν σκληρά να κάνουν τη ζωή των παιδιών τους ασφαλή και προβλέψιμη. Οι οικογένειες δημιουργούν ρουτίνες με σταθερές προσδοκίες για να κάνουν τη ζωή των παιδιών σταθερή και ασφαλή. Παρόλο που η δημιουργία τέτοιου περιβάλλοντος είναι υγιής και απαραίτητη για να διατηρήσετε τη λογική σας στο σημερινό κόσμο, δεν μαθαίνει στα παιδιά δεξιότητες προσαρμοστικότητας. Το ταξίδι είναι ένα διάλειμμα από τη ρουτίνα για τα παιδιά. Οι οικογένειες αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις όταν ταξιδεύουν, όπως το να καθυστερήσει η  πτήση, να χαθούν, και τα γλωσσικά εμπόδια. Με το να αντιμετωπίζουν τη δυσφορία και την ενόχληση, τα παιδιά μαθαίνουν να συμβιβάζονται και να προσαρμόζονται ώστε να πετύχουν το καλύτερο αποτέλεσμα σε κάθε περίσταση. Μαθαίνοντας να προσαρμόζονται, αυξάνουν τα επίπεδα άνεσης και χτίζουν αυτοπεποίθηση, που είναι δεξιότητες κλειδιά για την επιτυχία. Ο κόσμος προχωρά γρήγορα και η τεχνολογία προοδεύει με μεγάλες ταχύτητες. Είναι επιτακτικό να προσαρμόζονται, να μη φοβούνται την αλλαγή και να χαίρονται καθημερινά την επιτυχία.

Μαθαίνουν να εμπιστεύονται και να στηρίζονται στους άλλους

Οι επιτυχημένοι ηγέτες κατανοούν ότι δεν μπορούν να τρέχουν μια επιχείρηση μόνοι τους. Χρειάζεται να εμπιστεύονται άλλους και να στηρίζονται σε αυτούς για να προχωρήσει η επιχείρησή τους. Τα παιδιά μαθαίνουν να εμπιστεύονται συγκεκριμένους ανθρώπους: άλλους γονείς, δασκάλους, και προπονητές. Τα μαθαίνουμε να προσέχουν, λέγοντας “Μη μιλάτε σε αγνώστους”. Η δουλειά μας ως γονείς είναι να προστατεύουμε τα παιδιά μας. Όμως, πιστεύω ότι είναι επίσης ευθύνη των γονέων να βοηθήσουν τα παιδιά να μάθουν πως και πότε να εμπιστεύονται τους ανθρώπους. Όταν οι οικογένειες ταξιδεύουν, βασίζονται σε ανθρώπους που δεν γνωρίζουν καθόλου, οδηγούς ταξί για να πάνε σε άγνωστα μέρη, ξένους για οδηγίες όταν χάνονται, και οι περιστασιακές πράξεις καλοσύνης από τυχαίους ανθρώπους. Αυτές οι αλληλεπιδράσεις μαθαίνουν στα παιδιά να μη φοβούνται, και ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είναι καλοί.

Μαθαίνουν να ψάχνουν ομοιότητες και όχι για διαφορές

Στο σπίτι, τα παιδιά παρατηρούν διαφορές και ασυνήθιστα πράγματα γρήγορα και αποτελεσματικά. Η κοινωνία μας διδάσκει να ξεχωρίζουμε πράγματα και να παρατηρούμε τις διαφορές. Η έκθεση σε νέα περιβάλλοντα οδηγεί τους ανθρώπους στο να ψάξουν πράγματα που είναι οικεία. Η αναζήτηση ομοιοτήτων βοηθά τους ανθρώπους  να συνδεθούν με τους άλλους για να καταλάβουν καλύτερα και να αποδεχθούν διαφορετικούς ανθρώπους. Τα παιδιά που ταξιδεύουν θα δουν τα πράγματα που είναι ίδια ή παρόμοια με το σπίτι στις εμπειρίες τους σε μια ξένη πόλη. Για παράδειγμα, μπορούν να καταλάβουν ότι τα παιδάκια στην Κίνα αρέσουν τα παιχνίδια, όπως και σε αυτά, φοράνε τζιν και έχουν το ίδιο στυλ μαλλιών. Η εξέλιξη της δεξιότητας του να αναζητάς ομοιότητες αντί για διαφορές θα βοηθήσει τα παιδιά να συνδεθούν περισσότερο με ανθρώπους στο σπίτι στη διάρκεια της ζωής τους.

Μαθαίνουν τη σημασία του να ακούς

Οι επιτυχημένοι άνθρωποι είναι καλοί ακροατές. Ξέρουν ότι δεν είναι οι μόνοι με καλές ιδέες. Οι περισσότερες σπουδαίες ιδέες σχηματίζονται μέσω διαλόγου και το να ακούτε είναι μέρος αυτού του διαλόγου. Στο σπίτι, τα παιδιά είναι ειδικοί. Στο ταξίδι μετατρέπονται σε ακροατήριο. Τα παιδιά προσέχουν περισσότερο σε μη γνώριμες καταστάσεις. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που τα ταξίδια είναι τόσο ωφέλιμα για τη μάθηση. Τα παιδιά ακούνε πιο προσεκτικά. Ακούνε και συγκεντρώνονται σε όσα λέγονται εξαιτίας της εμπειρίας τους στα ταξίδια. Αυτός ο τύπος ακρόασης είναι τμήμα της κριτικής σκέψης. Το να ακούς και να κατανοείς αυτό που ακούς είναι σημείο κλειδί για την αποτελεσματική επίλυση προβλημάτων.

Μαθαίνουν ότι το “κανονικός” είναι σχετικός όρος

Το να βλέπεις διαφορετικά μέρη και να μαθαίνεις από πρώτο χέρι τις διαφορετικές κουλτούρες προσφέρει απαντήσεις και βαθύτερη κατανόηση σε κάποια από τα “γιατί” που ρωτούν τα παιδιά. Αυτή η κατανόηση βοηθά τα παιδιά να καταλάβουν διαφορετικούς ανθρώπους και να αισθάνονται άνετα σε μη γνώριμες καταστάσεις. Οι δεξιότητες που αποκτούν τα παιδιά ταξιδεύοντας τα βοηθούν να καταλάβουν και να δεχτούν διαφορετικές ιδέες γύρω από το τι θεωρείται κανονικό.

Οι δεξιότητες που αποκτούν τα παιδιά στα ταξίδια οφείλεται στην προοπτική, και στην πηγή της οπτικής των παιδιών. Όσο πιο στενή είναι η οπτική, τόσο πιο δύσκολο είναι να καταλάβουν και να συνδεθούν με διαφορετικούς ανθρώπους, και να δεχτούν και να μάθουν νέα πράγματα. Τα ταξίδια διευρύνουν αυτή την οπτική των παιδιών για τη ζωή και ανοίγουν το μυαλό τους σε διαφορετικές ευκαιρίες για το μέλλον. Επιταχύνουν τη μάθηση και διδάσκουν δεξιότητες με φυσικό τρόπο. Τα παιδιά που κάνουν ταξίδια είναι πιθανότερο να γίνουν επιτυχημένα εξαιτίας όλων αυτών.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s