10 Πράγματα Που Μπορούν Να Κάνουν Οι Γονείς Για Να Κάνουν Τα Παιδιά Τους Πολύ Επιτυχημένα

Happy_Family-4

 

Το να θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους, είναι κοινός στόχος όλων των καλών γονέων. Το καλύτερο σπίτι, η καλύτερη ανατροφή, το καλύτερο σχολείο, η καλύτερη ζωή… Οι εξαιρετικοί γονείς θέλουν απλά να έχουν τα απιδιά τους τη μεγαλύτερη ευκαιρία να επιτύχουν. Ανεξάρτητα από τις εξωτερικές επιρροές, όλοι οι γονείς μπορούν να εμφυσήσουν αξίες στα παιδιά τους για να βεβαιωθούν ότι μεγαλώνοντας θα γίνουν υγιείς, υπεύθυνοι, επιτυχημένου ενήλικες.

  1. Διδάξτε σεβασμό

Οι γονείς πρέπει να ενσταλάξουν μια αίσθηση σεβασμού στα παιδιά τους. Όχι μόνο σεβασμό για να ανθρώπινα όντα και οτιδήποτε ζωντανό (αν και αυτό είναι προφανώς σημαντικό), αλλά σεβασμό για να πάντα στον κόσμο. Οι γονείς πρέπει να δείξουν στα απιδιά την αξία του σεβασμού επίσης. Κερδίζεις σεβασμό δίνοντάς τον άνευ όρων. Διδάσκοντας τα απιδιά να σέβονται κάθε πλευρά της ζωής τα οδηγεί στο να εκτιμούν ό,τι έχουν, και να μάθουν να εκτιμούν την προσπάθεια να κερδίσουν περισσότερα.

  1. Διδάξτε ανοχή

Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να ανέχονται όλα τα άλλα ανθρώπινα όντα στον πλανήτη. Δεν είναι καλό να υποτιμάς τους άλλους. Αντίθετα, τα απιδιά πρέπει να μάθουν να βοηθούν το συνάνθρωπο όταν το χρειάζεται – αφού ίσως βρεθούν και τα ίδια σε θέση ανάγκης μια μέρα. Ακόμη, τα παιδιά πρέπει να ανέχονται αυτούς που τους αδίκησαν, και να καταλάβουν γιατί συνέβη αυτό (όπως το παιδί που παίρνει με τη βία τα χρήματα για κολατσιό από άλλα παιδιά επειδή η μητέρα του δεν έχει τα χρήματα για να του ετοιμάσει κολατσιό). Υπάρχουν πράγματα σε αυτό τον κόσμο που δεν μπορούν να αλλάξουν, και τα παιδιά που το μαθαίνουν θα μάθουν πώς να αντιμετωπίζουν τέτοιες καταστάσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όταν προκύψουν.

  1. Διδάξτε υπευθυνότητα

Οι γονείς πρέπει να διδάξουν στα παιδιά τους πώς να είναι υπεύθυνα για τις πράξεις τους. Είναι σημαντικό να καταλάβουν πως ό,τι κάνουν ή λένε έχει συνέπειες που εκτείνονται μακριά, και το αν αυτές οι συνέπειες θα είναι θετικές ή όχι, εξαρτάται από αυτά. Αντιμετωπίζοντας χαλαρά τα παιδιά σας όταν κάνουν λάθος, εν τέλει τους κάνετε ζημιά. Μπορεί να είναι δύσκολο να τα τιμωρήσετε, αλλά κρατήστε στο μυαλό το μέλλον. Ως ενήλικες, οι πράξεις τους θα έχουν πολύ πιο σοβαρές συνέπειες αν κάνουν λάθη. Από την άλλη, διδάσκοντας στα παιδιά ότι οι θετικές πράξεις έχουν θετικές συνέπειες, τα βάζετε στο δρόμο για την επιτυχία.

  1. Διδάξτε αυτοέλεγχο

Τα παιδιά που μαθαίνουν να ελέγχουν τον εαυτό τους θα γίνουν γρήγορα ανεξάρτητοι ενήλικες. Τα παιδιά στα οποία πρέπει συνεχώς να λες ότι πρέπει να κάνουν τις ασκήσεις τους ή να καθαρίσουν το δωμάτιό τους αντί να το κάνουν με τη θέλησή τους θα αισθανθούν χαμένα όταν αναγκαστούν να ζήσουν μόνα τους για πρώτη φορά. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να διαχειρίζονται τα χρήματά τους σε μικρή ηλικία, και να μάθουν να δίνουν προτεραιότητα στους πόρους τους (συμπεριλαμβανομένου του χρόνου τους), ώστε όταν οι γονείς τους δεν είναι πια κοντά, δεν θα περιφέρονται άσκοπα. Η διατήρηση του ελέγχου σε εξαιρετικά δύσκολες στιγμές είναι επίσης σημαντική, ώστε να μη δυσκολεύουν συνεχώς τη θέση τους δρώντας με τρόπο που επηρεάζει αρνητικά αυτούς και τους γύρω τους.

  1. Διδάξτε τιμιότητα

Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να είναι τίμια, με τους άλλους και τον εαυτό τους. Ένα τίμιο παιδί θα γίνει ένας έμπιστος ενήλικος του οποίου η καριέρα θα ανθίσει. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να εμφυσήσετε στα παιδιά την ιδέα ότι, ακόμη κι αν κάνουν κάτι που δεν έπρεπε, είναι καλύτερο να πουν την αλήθεια παρά να πουν ψέματα για να αποφύγουν την τιμωρία. Τα παιδιά θα κάνουν λάθη, αλλά το ψέμα δεν είναι λάθος – είναι η συνειδητή προσπάθεια να κοροϊδέψεις ένα μεγαλύτερο, το οποίο είναι ασεβές σε πολλά επίπεδα. Τα παιδιά πρέπει να είναι τίμια και απέναντι στον εαυτό τους για να βελτιώνονται καθημερινά. Καθώς γίνονται πιο ανεξάρτητα, πρέπει να μπορούν να βλέπουν με τιμιότητα πλευρές τις ζωής τους και να αναλύουν τις επιλογές τους. Με το να είναι τίμια απέναντι στον εαυτό τους, τα παιδιά θα συνεχίσουν να ωριμάζουν ακόμη και όταν οι γονείς τους δεν έχουν κάτι άλλο να τους προσφέρουν.

  1. Διδάξτε ακεραιότητα

Το να έχεις μια δουλειά με υψηλό μισθό, μια τεράστια έπαυλη και ένα ωραίο γρήγορο αυτοκίνητο δεν σημαίνει απολύτως τίποτα αν αποκτήθηκαν με κακό τρόπο. Από την άλλη, έχοντας ένα ταπεινό σπίτι, ένα αυτοκίνητο που σε πάει από το Α στο Β και μια δουλειά που αρκεί για να πληρώνεις τους λογαριασμούς είναι μια πραγματική εικόνα επιτυχίας όταν έχουν αποκτηθεί μέσω σκληρής δουλειάς και αφοσίωσης. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν τη διαφορά μεταξύ της εικόνας της επιτυχίας που έχει η κοινωνία και της δικής τους εικόνας. Όπως πρέπει να μάθουν να είναι τίμιοι ακόμη και όταν ξέρουν ότι θα ξεφύγουν λέγοντας ψέματα, έτσι πρέπει να μάθουν και να έχουν ακεραιότητα. Πρέπει πάντα να κάνουν το σωστό, ακόμη και όταν δεν είναι κανείς γύρω. Είτε τους εμφυσήσετε θρησκευτικές πεποιθήσεις ή όχι, μάθετε στα παιδιά σας να εκτιμούν τον άγγελο στον ώμο τους, και πώς να λιώσουν τον διάβολο στον άλλο ώμο.

  1. Διδάξτε επιμονή

Πολλά παιδιά φοβούνται τόσο την αποτυχία ώστε δεν προσπαθούν καθόλου. Αυτό ισχύει στο διάβασμα, στις εξετάσεις, στα νέα χόμπι, στα ραντεβού, στις αιτήσεις για την πρώτη τους δουλειά. Τα παιδιά φοβούνται τον κόσμο πολύ περισσότερο από ότι νομίζετε. Διδάξτε στα παιδιά σας ότι δεν πειράζει αν αποτύχουν. Αυτό που δεν είναι εντάξει είναι να αφήσουν τη ζωή να τα προσπερνά χωρίς να προσπαθούν. Να είστε εκεί για να τα πιάσετε όταν πέσουν. Βοηθήστε να τα σηκωθούν, ξεσκονίστε τα, και ρίξτε τα πάλι στον αγώνα. Πρέπει να μάθουν ότι η αποτυχία δεν είναι το τέλος, αλλά ένας από τους δρόμους προς την αποτυχία. Η ζωή που ονειρεύονται δεν θα γίνει πραγματικότητα έτσι απλά, αλλά μπορούν να την πετύχουν με σκληρή δουλειά και επιμονή.

  1. Διδάξτε ευγνωμοσύνη

Διδάξτε τα παιδιά σας να είναι ευγνώμονες κάθε μέρα, για όσα έχουν, και για τους ανθρώπους που νοιάζονται για αυτά. Δείξτε τους πώς να ευχαριστούν, κάνοντας δουλειές του σπιτιού χωρίς να τους ζητηθεί, περνώντας χρόνο με ένα συγγενή, ή γράφοντας ένα ευχαριστήριο σημείωμα για ένα δάσκαλο χωρίς συγκεκριμένο λόγο εκτός από το ότι τους πιστώνεται η σκληρή δουλειά που κάνουν. Τα παιδιά που το καταλαβαίνουν αυτό θα αποτελέσουν αναπόσπαστο κομμάτι της κοινότητάς τους, και θα εκτιμώνται από την κοινωνία αφού θα είναι πάντα συγκεντρωμένοι στο τι μπορούν να κάνουν για να βοηθήσουν τους άλλους.

  1. Διδάξτε δεξιότητες καθημερινής ζωής

Ανάμεσα στην ενστάλαξη αξιών και τα μαθήματα ζωής, οι γονείς πρέπει επίσης να θυμούνται να διδάξουν στα παιδιά τους δεξιότητες. Δείξτε τους πώς να πλένουν πιάτα, να καθαρίζουν το μπάνιο, να κουρεύουν το γκαζόν, να αλλάζουν λάστιχο ή να καθαρίζουν το χιόνι με το φτυάρι. Βάλτε τα να το κάνουν, ώστε να μην σοκαριστούν  όταν αναγκαστούν να το κάνουν όταν (επιτέλους) μετακομίσουν. Διδάξτε τα να κάνουν μια λίστα με τα θελήματα που πρέπει να γίνονται καθημερινά, ώστε ακόμη και όταν “δεν έχουν τίποτα να κάνουν”, να υπάρχει τρόπος να βελτιώσουν τη ζωή τους. Μπορεί να σας απεχθάνονται προσωρινά όσο τους δείχνετε πώς να ξεβουλώσουν το νεροχύτη ενώ οι φίλοι τους παίζουν έξω, αλλά θα το εκτιμήσουν όταν δεν θα χρειάζεται να καλούν τον υδραυλικό κάθε τόσο, όταν θα βρίσκονται στο δικό τους σπίτι.

  1. Να είστε πρότυπο

Απολύτως τίποτα από αυτά δεν μπορεί να γίνει αν εσείς, ως γονέας, δεν είστε παράδειγμα. Το “κάνετε ό,τι λέω, όχι ό,τι κάνω” δεν λειτουργεί (γιατί όταν δεν είστε εκεί, θα κάνουν ό,τι θέλουν). Να είστε το άτομο που θέλετε να είναι και τα παιδιά σας. Στην πραγματικότητα, καλύτερος από ό,τι ήσαστε σε όλη σας τη ζωή, έστω και για το όφελος των παιδιών σας. Είναι σίγουρα δύσκολο, αλλά το να αναθρέψετε ένα πρότυπο πολίτη είναι η μεγαλύτερη επιβράβευση που μπορείτε να έχετε για να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας. Το να μεγαλώσετε ένα παιδί που θα μπορεί, όντας ανεξάρτητο, να πετύχει κάτι για τον εαυτό του, είναι ο ορισμός της επιτυχίας.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s