10 Λόγοι Για Τους Οποίους Οι Άνθρωποι Αισθάνονται Ότι Δεν Έχουν Αρκετό Χρόνο

lost_time_by_vanleith-d4em3se

 

Αισθάνεστε ότι είστε υπερβολικά απασχολημένοι; Σαν να μην έχετε ποτέ αρκετό χρόνο και το πρόγραμμά σας γίνεται ολοένα και πιο πιεστικό; Πολλοί άνθρωποι σήμερα αισθάνονται έτσι και διαρκώς διαμαρτύρονται για έλλειψη χρόνου. Αν είστε σαν κι αυτούς και έχετε ελάχιστο χρόνο για να κάνετε απλές εργασίες όπως μαγείρεμα ή να τελειώσετε την καθημερινή λίστα υποχρεώσεων, κάτι γίνεται λάθος. Ορίστε 10 λόγοι για τους οποίους μερικοί άνθρωποι αισθάνονται πάντα σαν να μην έχουν αρκετό χρόνο και τι μπορείτε να κάνετε για να το αποφύγετε.

  1. Δεν σηκώνονται νωρίς

Ο σύγχρονος κόσμος στον οποίο ζούμε τρέχει κυρίως μεταξύ 9 και 5. Το πρωινό ξύπνημα δίνει ένα πλεονέκτημα απέναντι σε αυτούς που κοιμούνται. Πολλές έρευνες έχουν συσχετίσει το πρωινό ξύπνημα με την επιτυχία. Αναλύστε τη ζωή των πιο πετυχημένων ανδρών και γυναικών, και θα δείτε ότι σχεδόν όλοι ξεκινούν τη μέρα τους νωρίς. Οι άνθρωποι που δεν ξυπνούν νωρίς είναι πιθανότερο να παραπονεθούν ότι δεν υπάρχει αρκετός χρόνος κατά τη διάρκεια της μέρας για να επιτύχουν όλα όσα θέλουν να κάνουν.

  1. Κάνουν συχνά πολλαπλές εργασίες

Μπορεί να νομίζετε ότι καταφέρνετε περισσότερα και γλυτώνετε χρόνο κάνοντας πολλά πράγματα μαζί, αλλά έρευνες δείχνουν ότι δεν είμαστε οι λαμπροί πολυλειτουργικοί άνθρωποι που νομίζουμε. Έρευνα του πανεπιστημίου Stanford, για παράδειγμα, βρήκε ότι άνθρωποι που κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα είναι λιγότερο παραγωγικοί και ξοδεύουν περισσότερο χρόνο μεταξύ εργασιών από ότι αν επέμεναν σε μια εργασία μέχρι να την ολοκληρώσουν. Επιπλέον, η πολυλειτουργικότητα βλάπτει τον εγκέφαλο. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος απλά δεν είναι φτιαγμένος για να συγκεντρώνεται σε πολλές εργασίες την ίδια στιγμή.

  1. Δεν παρακολουθούν ή προϋπολογίζουν το χρόνο τους

Ένα σύνολο ειδικών στην παραγωγικότητα συμφωνεί ότι η παρακολούθηση και ο υπολογισμός του χρόνου είναι ζωτικής σημασίας στο να ελέγξετε την ημέρα σας. Καταγράψτε ΟΛΑ τα ραντεβού, τις προθεσμίες, και τα πάντα στο ενδιάμεσο. Αναλύστε τον πραγματικό χρόνο που ξοδεύετε σε κάθε δραστηριότητα με αυτό που πιστεύετε ότι είναι η κατάλληλη ποσότητα για την καθεμία. Θα ανακαλύψετε πόσο χρόνο ξοδεύετε στο ενδιάμεσο και θα έχετε την ευκαιρία να επανεκτιμήσετε, να προϋπολογίσετε και να παρακολουθήσετε το χρόνο σας. Οι άνθρωποι που δεν υπολογίζουν και δεν παρακολουθούν το χρόνο τους είναι αυτοί που απορούν που πήγε ο χρόνος και δεν κατανοούν γιατί κατορθώνουν τόσο λίγα πράγματα στο τέλος κάθε μέρας.

  1. Δεν είναι οργανωμένοι

Οι ανοργάνωτοι άνθρωποι δεν χάνουν απλά χρόνο ψάχνοντας χαμένα αντικείμενα, αλλά επίσης μειώνουν την παραγωγικότητά τους και βάζουν εμπόδια στις πιθανότητές τους για επιτυχία. Ωστόσο, αν είστε οργανωμένος, δίνεται ώθηση στην παραγωγικότητά σας και μπορείτε να δημιουργήσετε χρόνο για πράγματα και ανθρώπους που μετράνε στη ζωή σας. Ξοδέψτε λίγο χρόνο εκ των προτέρων για το σχεδιασμό της ημέρας και την τακτοποίηση των πραγμάτων. Έτσι, θα ξέρετε ακριβώς τι πράγματα διαθέτετε και που βρίσκονται, κάτι το οποίο θα σας εξοικονομήσει αρκετό χρόνο, χρήμα και άγχος.

  1. Δεν βάζουν προτεραιότητες

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν πρόβλημα ιεράρχησης. Δεν αξιολογούν τις εργασίες ανάλογα με τη σπουδαιότητά τους και δεν παίρνουν αποφάσεις ανάλογα με το τι είναι σημαντικό στη ζωή τους, κάτι το οποίο εξηγεί γιατί αισθάνονται συνέχεια σαν να μην υπάρχουν αρκετές ώρες μέσα στη μέρα. Σκεφτείτε τους βασικούς σας στόχους και όλα τα διαφορετικά πράγματα που θέλετε να κάνετε και μετά βρείτε τι είναι πιο σημαντικό για σας. Μην ξεκινάτε και συνεχίζετε κάθε εργασία πριν κάνετε αυτή την ερώτηση: “Χρειάζεται να το κάνω αυτή τη στιγμή;”. Αν δε χρειάζεται άμεσα, μην το κάνετε. Ασχοληθείτε πρώτα με εργασίες υψηλής προτεραιότητας και μετά στραφείτε προς τα υπόλοιπα. Η ιεράρχηση βεβαιώνει ότι κάνετε την πιο παραγωγική διαχείριση του χρόνου σας.

  1. Η προσοχή τους αποσπάται εύκολα

Ο Ed Hallowell, πρώην καθηγητής στην ιατρική σχολή του Harvard και συγγραφέας του “Driven to Distraction”, σημείωσε ότι πολλοί άνθρωποι σήμερα έχουν “πολιτιστικά δημιουργημένη διαταραχή έλλειψης προσοχής”. Αυτό που εννοεί είναι ότι έχουμε πολύ περισσότερα σκανδαλιστικά, εύκολα προσβάσιμα, γυαλιστερά πράγματα διαθέσιμα κάθε στιγμή σε σχέση με το παρελθόν. Δεν είναι, λοιπόν, περίεργο ότι πολλοί άνθρωποι αποσπώνται εύκολα από τους βασικούς τους στόχους και καταλήγουν να διαμαρτύρονται ότι δεν έχουν ποτέ αρκετό χρόνο.

Κλειδωθείτε κάπου ήσυχα όταν εργάζεστε. “Αποσυνδεθείτε” και συγκεντρωθείτε στο στόχο. Έτσι αποφεύγετε να λοξοδρομήσετε από μια κακοφωνία φωνών, μηνυμάτων, email και ειδοποιήσεων μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αν οι άνθρωποι γύρω σας σας αποσπούν την προσοχή, ζητήστε ευγενικά να σας αφήσουν να τελειώσετε αυτό που κάνετε πριν τους δώσετε την προσοχή σας. Μη φοβάστε να πείτε “Όχι” σε κάποιον που σας διακόπτει συνεχώς όταν εργάζεστε.

  1. Δεν έχουν καθημερινή ρουτίνα

Ο Woody Allen, ο οποίος έγραψε και σκηνοθέτησε πενήντα ταινίες σε σχεδόν ισάριθμα χρόνια, κάποτε είπε ότι το 80% της επιτυχίας είναι να εμφανίζεσαι. Με άλλα λόγια, το πότε, πως και που εμφανίζεστε είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες στην επίτευξη της επιτυχίας. Και το κλειδί στην επιβεβαίωση ότι πάντα θα εμφανίζεστε είναι να καθιερώσετε μια καθημερινή ρουτίνα την οποία θα ακολουθείτε ότι και να γίνει, συμπεριλαμβανομένης και μιας συνήθειας ύπνου.

Οι άνθρωποι που δεν ακολουθούν καθημερινή ρουτίνα είναι επιδεκτικοί σε περισπασμούς και είναι πιθανόν να χάσουν προθεσμίες και εργασίες που πρέπει να γίνουν. Ο Bill Gates της Microsoft, η Sheryl Sandberg του Facebook και η Arianna Huffington του HuffPost, για παράδειγμα, έχουν ένα καθημερινό τελετουργικό και κάθε βράδυ πριν κοιμηθούν “αποσυνδέονται” και διαβάζουν ένα βιβλίο. Η Sandberg λέει ότι το βραδινό τελετουργικό της τη βοηθά να χαλαρώσει και της επιτρέπει να κοιμηθεί καλύτερα και να ξυπνήσει αναζωογονημένη την επόμενη μέρα.

  1. Ανησυχούν υπερβολικά για την ταχύτητά τους

Ο Oliver Burkeman, στο διαφωτιστικό του βιβλίο “Το αντίδοτο” μιλά για ένα συνεργείο pit της Formula 1 – μια ομάδα που στηρίζεται στη γρήγορη, αποδοτική ομαδική εργασία – που διαπίστωσε ότι δεν ήταν στη μέγιστη ταχύτητα όταν ανησυχούσαν για αυτή. Αντ’ αυτού, επιτύγχαναν τους καλύτερους χρόνους όταν έδιναν έμφαση στην ομαλή λειτουργία ως ομάδα. Το ίδιο ισχύει στη διαχείριση χρόνου και την παραγωγικότητα. Όσοι είναι υπερβολικά ανήσυχοι για το αν δουλεύουν γρήγορα ή αυτοί που δρουν βιαστικά αντί για “ομαλά” είναι εν τέλει λιγότερο παραγωγικοί ή γρήγοροι σε σχέση με αυτό που μπορούν να είναι.

Συγκεντρωθείτε περισσότερο στην ομαλή λειτουργία παρά στη γρήγορη. Θα βελτιώσετε την παραγωγικότητά σας και θα ολοκληρώσετε περισσότερα πράγματα σε καλό χρόνο. Εξάλλου, η ζωή είναι μαραθώνιος, όχι αγώνας ταχύτητας. Ο στόχος είναι να τερματίσετε τον αγώνα (και να βοηθήσετε τους άλλους να κάνουν το ίδιο), όχι απλά να περάσετε το τέρμα πρώτος.

  1. Δεν επανεξετάζουν συχνά το πρόγραμμά τους

Οι άνθρωποι που δεν επανεξετάζουν το πρόγραμμα, τα σχέδια και τις συνήθειες συχνά, καταλήγουν να χάνουν χρόνο και ενέργεια σε πράγματα που δεν εξυπηρετούν πλέον το στόχο τους. Αυτό ισχύει κυρίως όταν οι προτεραιότητες έχουν αλλάξει – κάτι που συμβαίνει αναπόφευκτα με το χρόνο – αλλά συνεχίζουν να κάνουν τα ίδια πράγματα που έκαναν πάντα, περιμένοντας διαφορετικά αποτελέσματα. Εξετάστε τον εαυτό σας εβδομαδιαία, μηνιαία ή ακόμη και ετήσια για να βεβαιωθείτε ότι το πρόγραμμά σας και οι προσπάθειές σας ευθυγραμμίζονται με τους συνολικούς στόχους και σκοπούς σας. Αλλάξτε πορεία όπως χρειάζεται ώστε οι μη αναγκαίες εργασίες να μη σας τρώνε χρόνο και να μη μπλοκάρουν την ημέρα σας.

  1. Είναι αρνητικοί και έχουν κακή στάση

Οι άνθρωποι που λένε συνέχεια ότι δεν έχουν χρόνο ή είναι υπερβολικά απασχολημένοι για να διαβάσουν, να γυμναστούν, να ταξιδέψουν κτλ. Δεν θα έχουν χρόνο για αυτά τα πράγματα. Ωστόσο, αυτοί που μιλούν θετικά, μένουν οργανωμένοι και θέτουν προτεραιότητες μπορούν να κάνουν πολλά περισσότερα. Αντί να λέτε “Δεν έχω χρόνο για την οικογένειά μου γιατί έχω στρυμωγμένο πρόγραμμα”, θα ήταν καλύτερο να λέτε ειλικρινά “Θα μπορούσα να περάσω περισσότερο χρόνο με την οικογένειά μου, αλλά η δουλειά είναι μεγαλύτερη προτεραιότητα”. Αυτό εννοείτε ουσιαστικά όταν δίνετε δικαιολογίες για την έλλειψη χρόνου.

Καθένας έχει ακριβώς 24 ώρες κάθε μέρα. Αν οι άλλοι μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους και να βρουν χρόνο για την οικογένεια και τους φίλους, μπορείτε κι εσείς!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s